Συμμετοχή στο Αθλητιατρικό Συνέδριο

Η Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ (CyADA) συμμετείχε στο διήμερο Αθλητιατρικό Συνέδριο που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, από την εταιρεία «Ανόρθωσις Αμμοχώστου Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ», στο Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, στις 25 και 26 Μαρτίου 2017.

Στο πλαίσιο της παρουσίασής του στο συνέδριο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Αντί-Ντόπιγκ, Δρ. Μιχαήλ Πέτρου αναφέρθηκε στις ουσίες και μεθόδους που απαγορεύονται στον αθλητισμό. Επίσης, επεξήγησε τους κινδύνους από το ντόπινγκ στην υγεία των αθλητών, τους κανονισμούς, τη νομοθεσία σχετικά με το αντί-ντόπινγκ αλλά και θέματα ηθικής και δεοντολογίας των ιατρών.   

«Η Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενημέρωση όλων όσων ασχολούνται με την υποστήριξη των αθλητών, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, γι’ αυτό, πάντοτε δράττεται της ευκαιρίας για να τους ενημερώσει σε θέματα σχετικά με το αντί-ντόπινγκ», είπε, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Πέτρου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της εταιρείας «Ανόρθωσις Αμμοχώστου Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ», μέλος της ιατρικής ομάδας της εταιρείας, καρδιολόγος, Δρ. Κυριακός Γιάγκου δήλωσε ότι «το ντόπινγκ αποτελεί μια από τις μάστιγες του σύγχρονου αθλητισμού, παρόλο που ιστορικά δεδομένα λένε ότι η απάτη είναι μέσα στα γονίδια του ανθρώπου».

«Συναισθανόμενοι», πρόσθεσε, «την έκταση του προβλήματος αποφασίσαμε στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου να συμπεριλάβουμε μια διάλεξη σχετικά με τον ντόπινγκ και ο καταλληλότερος για να την παρουσιάσει ήταν ο Δρ. Μιχάλης Πέτρου, Πρόεδρος της Αρχής Αντί–Ντόπινγκ».

Ο Δρ. Κυριακός Γιάγκου σχολίασε ότι η διάλεξη του Προέδρου της Αρχής «ήταν εξαιρετική, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, συνοδεύτηκε από πολλές ερωτήσεις από το ακροατήριο και επιπλέον κατέστησε την Αρχή Αντί- ντόπινγκ πιο προσιτή στο ευρύ κοινό».

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν, επίσης, θέματα αθλητιατρικής με έμφαση στον προαγωνιστικό έλεγχο (καρδιολογικού και μυοσκελετικού συστήματος), στις μυϊκές κακώσεις και τους τραυματισμούς, στην επαναφορά στην άθληση μετά από τραυματισμό και στη διατροφολογία και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν, μεταξύ άλλων, οι Δρ Μανώλης Παπακώστας, Ορθοπαιδικός και Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, Γιώργος Ζιώγας, Εργοφυσιολόγος του ΠΑΟΚ, οι εκπαιδευτές του προγράμματος FIFA 11+ Μένια Γιοφτσίδου, Δημήτρης Μπογατσιώτης, Αντώνης Καραντώνης και Γιώργος Σταύρου.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούσαν οι ορθοπεδικοί Δρ. Παναγιώτη Κάσπης και Νίκος Χατζηνικολάου, ο καρδιολόγος Δρ. Κυριακός Γιάγκου και ο φυσιοθεραπευτής Ευάγγελος Νικολάου, οι οποίοι αποτελούν και την ιατρική ομάδα της Ανόρθωσης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Αντί-Ντόπιγκ, Δρ. Μιχαήλ Πέτρου, κατά την παρουσίασή του

 

Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ

Λευκωσία, 4.5.2017

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 22774411.