Πραγματοποίηση εκδήλωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση κατά του ντόπινγκ στο χώρο της σωματικής διάπλασης

Η Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ ανακοινώνει την πραγματοποίηση εκδήλωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση κατά του ντόπινγκ στο χώρο της σωματικής διάπλασης.

Η Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ (CyADA) αναγνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος της χρήσης ουσιών ντόπινγκ στο άθλημα της σωματικής διάπλασης και την έλλειψη σωστής ενημέρωσης των αθλητών αυτών για τις συνέπειες από το ντόπινγκ, προχώρησε σε μια πρωτότυπη και αιφνιδιαστική εκδήλωση κατά τη διάρκεια των Παγκυπρίων Αγώνων Σωματικής Διάπλασης που έγιναν το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013, στη Λευκωσία.

Το προσωπικό δειγματοληψίας της CyADA που μετέβηκε στους Αγώνες, επέλεξε τους νικητές όλων των κατηγοριών. Αντί, όμως να τους ζητήσει να δώσουν δείγμα, για υποβολή τους σε έλεγχο ντόπινγκ, τους «αιφνιδίασε» μοιράζοντάς τους ενημερωτικό υλικό!

Η ενημέρωση της CyADA προς στους αθλητές κάλυψε, πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία των αθλητών από τη χρήση αναβολικών ουσιών και άλλων ουσιών ντόπινγκ, τη νομική πτυχή του ντόπινγκ και τις πειθαρχικές και ποινικές συνέπειες από αυτό, τη διαδικασία του ελέγχου ντόπινγκ και το χειρισμό των αποτελεσμάτων, αλλά και την ηθική διάσταση του αγώνα κατά του ντόπινγκ.

Η σωματική διάπλαση αποτελεί ένα από τα αθλήματα στα οποία, παραδοσιακά, παρατηρούνται ψηλά ποσοστά χρήσης ουσιών ντόπινγκ. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η CyADA σε αγώνες σωματικής διάπλασης από το 2011 μέχρι σήμερα προέκυψε μεγάλος αριθμών παραβάσεων ντόπινγκ. Για το σκοπό αυτό, η CyADA επισήμανε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης, ως την αρμόδια ομοσπονδία, την ανάγκη για ενημέρωση και διαφώτιση των αθλητών, των προπονητών και των αθλητικών παραγόντων στο χώρο της σωματικής διάπλασης και εξέφρασε, κατ’ επανάληψη την προθυμία και τη διαθεσιμότητά της να συμβάλει, με κάθε δυνατό τρόπο, προς την κατεύθυνση αυτή.

Η εκδήλωση αυτή της CyADA κατά τη διάρκεια των Παγκυπρίων Αγώνων Σωματικής Διάπλασης είχε σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει, όχι μόνο τους αθλητές, αλλά πολύ περισσότερο, όλους τους αρμόδιους στο χώρο της σωματικής διάπλασης με την ελπίδα να αποτελέσει την αρχή μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για σωστή ενημέρωση και διαφώτιση κατά του ντόπινγκ.

Μέρος του ενημερωτικού υλικού που μοιράστηκε στη εκδήλωση επισυνάπτεται. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην CyADA.