Έλεγχοι Anti Doping

Όλοι οι Αθλητές υπόκεινται σε Έλεγχο Ντόπινγκ.

Οι Έλεγχοι Ντόπινγκ έχουν σκοπό την ανίχνευση χρήσης, από τους Αθλητές, ουσιών ή μεθόδων που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών και Μεθόδων και συμβάλλουν στην προαγωγή και την προστασία του αθλητισμού χωρίς ντόπινγκ.

Ο Έλεγχος Ντόπινγκ περιλαμβάνει τη Δειγματοληψία από ένα Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ (όπως την Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ) και την ανάλυση του Δείγματος από ένα Εργαστήριο διαπιστευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ (WADA).

Η Δειγματοληψία μπορεί να γίνει εντός-αγώνα ή εκτός-αγώνα (όπως για παράδειγμα στον χώρο προπόνησης ή το σπίτι του Αθλητή). Τις περισσότερες φορές η Δειγματοληψία πραγματοποιείται χωρίς προειδοποίηση. Τα Δείγματα που λαμβάνονται είναι ούρα, αίμα ή και τα δύο.

Οι Αθλητές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με κάθε έγκυρη απαίτηση για υποβολή σε Έλεγχο Ντόπινγκ. Σε περίπτωσης άρνησης, μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις. Μάλιστα η ποινή που προβλέπεται σε περίπτωση άρνησης υποβολής σε Έλεγχο Ντόπινγκ είναι ίδια με την ποινή που προβλέπεται σε περίπτωση Δείγματος με Αντικανονικό Αναλυτικό Εύρημα.

Οι Έλεγχοι που διεξάγει η Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ είναι σύμφωνοι με τον Κώδικα του WADA και τις Διεθνείς Προδιαγραφές για τους Ελέγχους.

Οι Αθλητές που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Ελεγχόμενων Αθλητών (KEA) της Κυπριακής Αρχής Αντί-Ντόπινγκ υποχρεούνται να υποβάλουν Στοιχεία Εντοπισμού.

Μάθε περισσότερα για τον ΚΕΑ πατώντας εδώ.

Δες τον ΚΕΑ που ισχύει πατώντας εδώ.

H Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ, κυκλοφόρησε ταινία στην οποία περιγράφεται, στα Ελληνικά, η Διαδικασία Ελέγχου Ντόπινγκ για Αθλητές.
Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση τύπου της Αρχής πατώντας εδώ
Δείτε την ταινία πατώντας εδώ.