Έλεγχοι Anti Doping

Όλοι οι Αθλητές υπόκεινται σε Έλεγχο Ντόπινγκ.

Οι Έλεγχοι Ντόπινγκ έχουν σκοπό την ανίχνευση χρήσης, από τους Αθλητές, ουσιών ή μεθόδων που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών και Μεθόδων και συμβάλλουν στην προαγωγή και την προστασία του αθλητισμού χωρίς ντόπινγκ.

Ο Έλεγχος Ντόπινγκ περιλαμβάνει τη Δειγματοληψία από ένα Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ (όπως την Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ) και την ανάλυση του Δείγματος από ένα Εργαστήριο διαπιστευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ (WADA).

Η Δειγματοληψία μπορεί να γίνει εντός-αγώνα ή εκτός-αγώνα (όπως για παράδειγμα στον χώρο προπόνησης ή το σπίτι του Αθλητή). Τις περισσότερες φορές η Δειγματοληψία πραγματοποιείται χωρίς προειδοποίηση. Τα Δείγματα που λαμβάνονται είναι ούρα, αίμα ή και τα δύο.

Οι Αθλητές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με κάθε έγκυρη απαίτηση για υποβολή σε Έλεγχο Ντόπινγκ. Σε περίπτωσης άρνησης, μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις. Μάλιστα η ποινή που προβλέπεται σε περίπτωση άρνησης υποβολής σε Έλεγχο Ντόπινγκ είναι ίδια με την ποινή που προβλέπεται σε περίπτωση Δείγματος με Αντικανονικό Αναλυτικό Εύρημα.

Οι Αθλητές που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Ελεγχόμενων Αθλητών (KEA) της Κυπριακής Αρχής Αντί-Ντόπινγκ υποχρεούνται να υποβάλουν Στοιχεία Εντοπισμού.

Μάθε περισσότερα για τον ΚΕΑ πατώντας εδώ.

Δες τον ΚΕΑ που ισχύει πατώντας εδώ.

H Κυπριακή Αρχή Αντί-Ντόπινγκ, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ, κυκλοφόρησε ταινία στην οποία περιγράφεται, στα Ελληνικά, η Διαδικασία Ελέγχου Ντόπινγκ για Αθλητές.
Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση τύπου της Αρχής πατώντας εδώ
Δείτε την ταινία πατώντας εδώ.