Συμμετοχή της Κυπριακής Αρχής Αντι-Ντόπινγκ και του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο πρόγραμμα «IMPACT»

Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του προγράμματος στην Κύπρο, από τις 28/2 μέχρι την 1/3/2019
Πραγματοποιήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι την 1 Μαρτίου στη Λευκωσία, η εναρκτήρια συνεδρίαση του προγράμματος «IMPACT», την οποία φιλοξένησε στην Κύπρο η Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ (CyADA). Επιστημονικός υπεύθυνος φορέας του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ από την Κύπρο συμμετέχουν στο πρόγραμμα η CyADA και το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNRF).
Το Πρόγραμμα “IMPACT” ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2019 και χρηματοδοτείται για δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus+ Sport). Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση σε διαφορετικές ομάδες αθλουμένων, αθλητών, καθώς και αθλητικών και άλλων κοινωνικών φορέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, το IMPACT φιλοδοξεί να δημιουργήσει Κοινότητες Πρακτικής για την εκπαίδευση στον Καθαρό Αθλητισμό σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω αυτών των κοινοτήτων αναμένεται να παραχθεί νέα γνώση και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση, την πρόληψη και την σταδιακή εξάλειψη του ντόπινγκ, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και στον αθλητισμό αναψυχής.
Συντονιστής του προγράμματος “IMPACT” από το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, είναι ο Δρ Λάμπρος Λαζούρας, ο οποίος κατά την εναρκτήρια συνεδρία αναφέρθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας των απαραίτητων δομών που θα βοηθήσουν στην διάδοση της κουλτούρας του καθαρού αθλητισμού, κάτι που φιλοδοξεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα “IMPACT”. Ο Δρ Λαζούρας μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίας δήλωσε τα εξής: «Το ντόπινγκ δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα του αθλητικού κόσμου, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, καθώς απειλεί άμεσα την δημόσια υγεία επειδή είναι διαδομένο τόσο στον επαγγελματικό αθλητισμό όσο και στον αθλητισμό αναψυχής και μάλιστα στις νεαρότερες ηλικίες. Μέσω του IMPACT θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια των τοπικών φορέων για καθαρό αθλητισμό και να δημιουργήσουμε ανοικτές εκπαιδευτικές κοινότητες, στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την προώθηση του καθαρού αθλητισμού, τόσο σε χώρους άθλησης όσο και σε σχολικές αίθουσες, όπου μπορεί να δημιουργηθούν από μικρότερες ηλικίες οι απαραίτητες αντιστάσεις απέναντι στο ντόπινγκ».
Η επιλογή της Κύπρου για την εναρκτήρια συνεδρία, αποδεικνύει την αξιοπιστία που χαίρει η Αρχή Αντι-Ντόπινγκ στον ευρωπαϊκό χώρο, ως εκτίμηση του έργου που επιτελεί. Ο Δρ Μιχάλης Πέτρου, Πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Αντι-Ντόπινγκ δήλωσε τα εξής σχετικά με τη συμμετοχή της CyADA στο πρόγραμμα: «H Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ αποδίδει μεγάλη σημασία στο Πρόγραμμα IMPACT. Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία Κοινοτήτων Πρακτικής με ενδιαφερόμενους φορείς στο χώρο του αθλητισμού με στόχο, όχι μόνο την ενημέρωση, αλλά και την ουσιαστική εκπαίδευση κατά του ντόπινγκ».
Ο Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ερευνητής στο UNRF, τόνισε τη σημαντικότητα της δημιουργίας κοινοτήτων πρακτικής στο χώρο του αθλητισμού, κάτι το οποίο αποτελεί πραγματικά μεγάλη καινοτομία.
Στην εναρκτήρια συνεδρία του προγράμματος IMPACT, παρέστησαν εκπρόσωποι οργανισμών και ιδρυμάτων από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο

Βασίλειο, και τη Φινλανδία. Η επόμενη συνεδρίαση προγραμματίζεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Ελσίνκι.

Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ και Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Λευκωσία, 21 Μαρτίου 2019
*****
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε είτε με την Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ στο [email protected] (τηλέφωνο 22774411) ή με το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο [email protected] (τηλέφωνο 22841656).